Foto: D’esquerra a dreta: Helena Solano, responsable dels Serveis jurídics de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF); Isabel Peñalosa, directora de Relacions Institucionals de l’Associació Espanyola de Fundacions (AEF); Sergi Miquel, ex-diputat del PdCAT; Maite Esteve, directora de la Fundació Catalunya Cultura, i Sara Pérez, gerent de la CCF. Tots ells van assistir a la sessió d’aprovació de la reforma de la Llei al Congrés dels Diputats el passat mes d’abril.
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, 19 de desembre, un Reial decret llei mitjançant el qual modifica la Llei de Mecenatge vigent des de fa 21 anys.
L’aprovació de la reforma d’aquesta llei es va frustrar en la passada legislatura dos dies abans de rebre la conformitat del Senat. Després de ser confirmada al Congrés amb els vots favorables de tots els partits polítics (31 vots) i l’abstenció de Vox (5 abstencions), la reforma es trobava en tràmit a la Cambra Alta quan totes dues Cambres es van dissoldre per l’avançament electoral del 23J. Ara, el Govern l’ha aprovat aquest dimarts com a Reial decret llei i entrarà en vigor l’1 de gener de 2024. Posteriorment, el Parlament haurà de validar-la.
El marc jurídic vigent a Espanya per al mecenatge és la Llei 49/2002, de 23 de desembre que, al seu torn, actualitzava la Llei 30/1994, de Fundacions i d’Incentius Fiscals a la Participació Privada en Activitats d’Interès General, la primera que va incorporar el terme “mecenatge”.
La directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve, ha destacat: “Feliç per la resposta a una reivindicació històrica a una legislació en matèria de mecenatge que s’adapti al s. XXI, més europea i justa que posa en valor la solidaritat i la participació privada en l’interès públic. Queda camí per recórrer però celebrem l’avanç i agraïm a tantes persones que des de múltiples plataformes l’han fet possible”.
Cal destacar que aconseguir un nou marc legal i fiscal de mecenatge a l’Estat que afavoreixi el compromís ciutadà i empresarial amb la cultura a través de la filantropia i el mecenatge, ha estat un dels objectius principals de la Fundació des de la seva creació. La Fundació lidera la Plataforma pel Mecenatge que engloba més de 180 entitats dels àmbits cultural, social i d’investigació i recerca, que s’han sumat a la reivindicació de la reforma de la Llei, i que tenen en comú una mateixa visió pel que fa a la promoció del mecenatge.
L’aprovació d’aquesta reforma de la llei és el resultat del treball col·lectiu de les entitats no lucratives, que porta anys reclamant-la, i la seva interlocució amb el Congrés i amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública.