Tornar a actualitat Notícies

Entrevista a RCR Arquitectes (part II): “L’arquitectura no es tracta només de construir edificis, sinó de crear espais que nodreixin la cultura, fomentin la comunitat i respectin l’entorn”

13/01/2025

En aquesta segona part de l’entrevista a RCR Arquitectes, guardonats amb el Premi EMPRESA CULTURA 2024 a la petita empresa, conversem amb els fundadors de l’estudi olotí – Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta – sobre la seva visió de l’arquitectura per contribuir al desenvolupament de la societat i sobre les accions que caldria implementar perquè les petites i mitjanes empreses s’impliquin en el món cultural. A més, ens han explicat quines són les seves principals línies de treball per fomentar iniciatives culturals, i els objectius de la Fundació que van constituir el 2013 i que porta per nom Bunka, “cultura” en japonès.

 

-Des del punt de vista d’RCR, com contribueix l’arquitectura al desenvolupament cultural de la societat?

-Des de la perspectiva d’RCR Arquitectes, l’arquitectura té un paper fonamental en el desenvolupament cultural de la societat en ser un mitjà per expressar la identitat i els valors d’una comunitat. Aquí hi ha algunes formes en què contribueixen a aquest desenvolupament:

1. Identitat: RCR emfatitza la importància que l’arquitectura reflecteixi la cultura local i la història d’un lloc. En dissenyar edificis que ressonen amb la identitat de la comunitat, s’enforteix el sentit de pertinença i orgull entre els habitants.

2. Espais de trobada: L’arquitectura pot crear espais que fomentin la interacció social i el diàleg. RCR s’enfoca a dissenyar llocs que convidin la comunitat a reunir-se, compartir i col·laborar, cosa que enriqueix la vida cultural i social.

3. Integració amb l’entorn: La sensibilitat cap al paisatge i el context natural és clau en el treball de RCR. En integrar l’arquitectura amb el seu entorn, es promou una relació més profunda entre les persones i el seu entorn, cosa que pot inspirar una estima més gran per la cultura i la natura.

4. Innovació i experimentació: RCR també advoca per la innovació en el disseny arquitectònic. En experimentar amb noves formes, materials i tècniques, es poden crear obres que desafiïn les convencions i estimulin la creativitat, cosa que alhora pot influir en la cultura contemporània.

5. Educació i consciència: A través dels seus projectes, RCR cerca educar la societat sobre la importància de l’arquitectura i el seu impacte a la vida quotidiana.

 

-Quines iniciatives que du a terme l’estudi per impulsar la cultura destacaríeu?

-RCR Arquitectes ha dut a terme diverses iniciatives destacades per impulsar la cultura, reflectint-ne el compromís amb la comunitat i l’entorn. Aquí destaquem algunes:

1. Educació i Tallers: RCR organitza tallers i conferències que busquen sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de l’arquitectura i la relació amb la cultura i el medi ambient.

Als RCR Summer Workshop s’uneix pràctica professional amb teoria, experiència i investigació, creativitat i transversalitat, condensant processos complexos en un temps limitat, de creativitat compartida, per fomentar la capacitat de diàleg i una experiència derivada de l’observació i la participació.

Paral·lel al RCR Summer Workshop es desenvolupa anualment el RCR Programa Obert que ofereix una selecció interdisciplinària de conferenciants d’alt nivell que connecta les arts i les ciències com a generatrius de cultura i idees.
Des del 2018 oferim els RCR Workshop a La Vila que combina visites a obres de RCR Arquitectes, xerrades d’experts i l’exploració del cos a l’espai, i exercicis al voltant del despertar dels sentits, per estimular la creació d’espais que ens facin voler tocar, escoltar i sentir el lloc.

2. Exposicions: RCR ha organitzat exposicions que celebren l’arquitectura i el disseny, oferint una plataforma perquè es discuteixin idees i es comparteixin experiències culturals.

3. Publicacions: Des de la seva fundació, RCR Bunka, ha publicat llibres que aprofundeixen sobre la seva obra però també mostren col·laboracions amb fotògrafs que contribueixen al coneixement col·lectiu de la seva obra i pensament.

4. RCR La Vila. Centre de Recerca: RCR La Vila és el territori on RCR està gestant un laboratori al mig de la natura. Un centre de recerca obert, de creativitat compartida, que pugui transformar la consciència de la percepció de les persones i que porti a engendrar noves relacions i comportaments.

 

“La Fundació Bunka té per objecte estimular socialment la valoració per l’arquitectura i el paisatge i, implícitament, les arts i la cultura en general”.

 

-La Fundació que impulseu des de l’estudi es diu Bunka, que precisament, significa cultura en japonès. Quin és el seu objectiu?

-La Fundació té per objecte estimular socialment la valoració per l’arquitectura i el paisatge i, implícitament, les arts i la cultura en general. També vol aplegar, inventariar, custodiar i difondre el fons material, documental i del pensament del Fundador i d’altres fons especials, aportats a la fundació; coordinar les activitats culturals i d’investigació associades a l’activitat de l’esmentada entitat; vetllar i contribuir a la conservació del patrimoni arquitectònic creat.

Per al compliment dels seus fins, la Fundació, entre d’altres activitats, promou, organitza i participa en les activitats com exposicions i edicions de tot tipus i formats, beques i ajuts per treballs, etc.

 

-Quines accions creieu que caldria fomentar perquè les empreses petites i mitjanes, que encara no ho han fet, facin el pas per implicar-se activament en iniciatives culturals?

-Perquè les petites i mitjanes empreses (pimes) s’impliquin activament en iniciatives culturals, es podrien fomentar diverses accions:

1. Conscienciació i educació: Organitzar tallers i seminaris que expliquin els beneficis d’involucrar-se a la cultura, com l’enfortiment de la marca, la millora de la reputació i la creació d’enllaços amb la comunitat.

2. Col·laboracions locals: facilitar la creació d’aliances entre pimes i organitzacions culturals locals.

3. Incentius fiscals: Promoure polítiques que ofereixin deduccions fiscals o subvencions a les empreses que donin suport a iniciatives culturals, cosa que podria fer que la inversió en cultura sigui més atractiva.

4. Visibilitat i reconeixement: Crear plataformes on es reconegui públicament les empreses que donen suport a la cultura, com ara premis o mencions en mitjans locals, cosa que podria motivar altres a seguir el seu exemple.

5. Projectes de responsabilitat social: Integrar la cultura als seus programes de responsabilitat social empresarial (RSE), mostrant com el seu suport a la cultura pot contribuir al benestar de la comunitat.

6. Xarxes de Networking: Establir xarxes on les pimes puguin compartir experiències i bones pràctiques sobre la seva participació en iniciatives culturals, tot fomentant un sentit de comunitat i col·laboració.

7. Facilitar l’accés a recursos: Proporcionar informació sobre recursos disponibles, com ara fons, beques o programes de suport, que puguin ajudar les pimes a involucrar-se en projectes culturals.

En implementar aquestes accions, es pot crear un entorn més propici perquè les pimes se sentin motivades i capacitades per fer el pas cap a la implicació en iniciatives culturals.